Hola famílies, tornem un nou mes amb els menús que els nostres infants menjaran a La Filadora ! Recordeu tenir-los presents, els podeu posar a la nevera de casa, i d’aquesta manera podreu equilibrar els àpats que els menuts i menudes facin a casa.
Aquest mes us volem recomanar algunes idees perquè l’àpat a taula sigui un èxit.
Si el teu petit o petita és dels que vol baixar de la trona, defuig l’hora del menjar perquè prefereix anar a jugar i ens costa parar i baixar revolucions en aquest moment, pots provar aquests consells!
- Que els àpats siguin un àpat en família : que no mengi sol o sola, sino que ho faci acompanyada. En aquesta etapa que es troben els nostres infants, aprenen per imitació, i tot allò que veuen que fem ho absorbeixen i ho voldran fer ells també. D’aquesta manera, si seiem amb ells a taula, els àpats seran més fàcils.
- Preparar el moment: ho podem fer permetent que l’infant ens acompanyi en el procés de cuinar, a parar taula, desparar-la, i d’aquesta manera se senti part del que estem fent i es comenci a preparar pel menjar. Cada infant en el seu moment maduratiu ens podrà ajudar d’una manera o altra.
- Ritualitzar el moment: cantar la mateixa cançó sempre que comencem a menjar, encendre una espelma quan comencem un àpat, o posar alguna cosa al centre de la taula que indiqui que estem menjant. Son petits rituals que faran que els infants integrin un hàbit i associïn el menjar amb aquella acció, i d’aquesta manera respectin més l’espai de menjar.
- Trobar l’origen del conflicte: si anar a sopar es converteix realment en una tasca dificultosa, podem anar a mirar on està l’origen del conflicte. Podem trobar-ne diversos, i us compartim dos dels més comuns: 1) l’infant arriba massa cansat a taula i està “passat de voltes”. En aquest cas podem provar d’avançar l’hora del sopar i que hi arribi amb més energia. També pot ser que no tingui prou gana perquè ha berenat massa tard, en aquest cas anirem regulant el què li oferim al llarg de la tarda. 2) Anticipa el moment d’anar a dormir: és comú veure infants que no volen sopar perquè saben que això és l’inici del procés d’anar a dormir – sopar, rentar dents, llegir conte, dormir- i volen evitar-ho per seguir jugant. En aquest cas, treballant els punts anteriors farem que la tasca del sopar sigui també més exitosa: fent que el mateix sopar formi part d’un procés de joc i aprenentatge.
- No forcem: tot i el que estem dient, hem d’entendre que els infants estan en un moment de descoberta del món, de moviment, i és normal que no aguantin massa estona asseguts a la trona. És normal, i no forçarem. A poc a poc s’anirà creant l’hàbit i integrant la rutina, no desistim!
Esperem que els consells us siguin útils i... que gaudiu de la taula!