Cada classe té un grup de WhatsApp, i a cada grup hi ha un membre que fa d'enllaç amb els membres de la junta de l'AFA. Així doncs, tenim un grup amb els vocals de les comissions i la junta, un altre amb la junta i els enllaços de les classes i després els grups de cada comissió i de la junta.
Aquests grups tenen la missió d'informar a les famílies d'accions que es fan des de l'AFA o des de l'escola i que són d'interès per les famílies, però moltes vegades, aquests grups no es fan servir de manera adequada.
S'ha de tenir en compte que aquests grups s'han de fer servir exclusivament per qüestions relacionades amb l'escola i que no es poden utilitzar per posar en comú queixes o acusacions sobre mestres o altres famílies o per a criticar alumnes o educadores. Si teniu alguna queixa és millor arreglar el problema en persona amb les parts implicades o amb la direcció del centre, i sempre a títol personal.
També hi ha pares que es queixen de rebre desenes de missatges de respostes a alguna pregunta (per exemple: "m'he trobat un pitet a la bossa del nen/a que no és nostre, és d'algú?" i tothom contesta "no", "nostre tampoc", "després miro si és nostre", "tampoc és nostre", etc etc.) Per a casos com aquest es recomana que després de formular la pregunta, es pot afegir la frase "per no molestar a tothom, qui vulgui pot contestar-me per privat. Gràcies." Així evitem que per cada pregunta sorgeixin 7, 12 o 19 respostes (depenent del número de nens de la classe).
També hi ha casos de missatges que es poden donar a entendre malament segons la lectura que se'n faci. Per evitar això, per tal de demanar alguna cosa no oblidem utilitzar el que anomenem "paraules màgiques", com si us plau o gràcies, no utilitzar la ironia (ja que pot ser mal interpretada) i ajudar-nos de les emoticones, ja que poden aportar informació molt important (poden "substituir" la comunicació no verbal), però no n'abusem, si no aporten informació.
Una altra recomanació per a aquests tipus de grups és no escriure les coses "en calent" ja que després ens en podem penedir, un cop enviat un missatge, ja no es pot tornar enrere, penseu bé què voleu transmetre i rellegiu els missatges abans d'enviar-los.
També cal tenir en compte que no tothom llegeix els missatges de whatsapp al moment, hi ha gent que llegeix tots els missatges a la nit, o al matí, o que no té l'hàbit o el temps per mirar el telèfon constantment. Així doncs, cal donar temps i no interpretar els silencis com una forma de menyspreu.
Com a resum us deixem una llista de "normes" o consells per a utilitzar correctament aquests grups:
- Enviar NOMÉS informació que sigui rellevant per a totes les famílies del grup.
- No criticar a 3es persones
- Respondre per privat a les preguntes que no impliquen a tot el grup
- Ser educat i respectuós
- No utilitzar la ironia
- Utilitzar les emoticones per "suplir" la comunicació no verbal
- Prendre's un temps per escriure els missatges, sobretot quan estigueu "emocionalment compromesos"
- Ser pacient i considerat amb les altres famílies.
Us deixem uns quants enllaços amb articles que parlen sobre els grups de whatsapp, per si us interessa ampliar informació sobre el tema:
Los peores errores que no debes cometer en los grupos de whatsapp - VIX
Qué hacer (y que no) en los grupos de whatsapp de padres del colegio - ABC
¿Qué pasa en los grupos de whatsapp de padres del colegio? - HUFFINGTONPOST
Grupos de whatsapp escolares: consejos para un buen uso - Educación y cultura AZ
7 consejos para usar en el grupo de whatsapp de padres y madres de la clase - SERPADRES