Menú Gener


S'acaba el nadal i els copiosos menjars familiars i  ens disposem a tornar a l'alimentació habitual. Tradicionalment, hi ha uns aliments típics de cada estació. Però sabem quins són els aliments de cada temporada?

Es consideren aliments de temporada aquells que es troben en el punt òptim de consum, i que només estan disponibles al mercat, de manera natural, durant un cert període de temps en algun moment de l’any, a causa del cicle biològic.

A l'hivern no us oblideu de posar a la llista de la compra els següents aliments: bròquil, carxofes (fins al març), col i coliflor, espinacs, olives fresques, calçots (febrer i març), tòfones (si és que el tió ha estat generós), caragols (sobretot al gener i febrer), anguila (en tenim tot l’any, però la més bona és al gener i febrer), garotes (la resta de l’any estan buides!), marisc en general, rap i llobarro (si en voleu de salvatge, el fred és el seu millor aliat). També és temps de gall dindi, per això es menja per Nadal, i la carn de porc, si sou amants de la tradició, recordeu allò que a “cada porc li arriba el seu Sant Martí”, és a dir, que a partir de Sant Martí (3 de novembre) es fa la matança del porc perquè amb el fred se’n feia millor la conserva.


Dur una dieta saluble inclou aliments de temporada i de proximitat (procedents de la terra, la ramaderia o la pesca, o bé resultants d’un procés d’elaboració o transformació en una distància propera entre el productor i el consumidor, amb el mínim nombre d'intermediaris), a més contribuïm amb una alimentació sostenible, contra el canvi climàtic i promovem el comerç local.

En aquest Enllaç podreu veure una llista amb la temporada de verdures, hortalisses i fruites .

- Menús EBM la Filadora de Gener :

Menú sense proteïna de vaca 

Menú vegà 

Menú sense carn 

Menú sensei ou i sense lactosa 

Menú sense préssec 

Menú sense proteïna de vaca 

Menú sense proteïna de llet de vaca

Menú 1 -3 anys 

Menú Lactants i Caminants


Esperem que sigui del vostre interès!!!


Bibliografia:

1. Aliments de temporada i de proximitat. (s. f.). Canal Salut

2. Gómez, M. J. (2018, 27 septiembre). Calendari d’aliments de temporada. Time Out Barcelona. 

3. Aliments frescos i de temporada. Opcions.org.