Menú Febrer



Amb el mes de febrer arriben dies de tradició i menjars típics de carnestoltes.

Carnestoltes deriva d'una festa pagana, la qual pretenia deslliurar-se d'aquelles privacions que arribaven acompanyades amb el període de la Quaresma, que es caracteritzava per la duresa, repressió i sacrifici. Per això, la gent feia el que no podria fer en els dies vinents, sobretot, consumien quantitats desmesurades de carn porcina.

Dies importants i menjars típics:

Dijous Gras

Es caracteritza per l'arribada del Rei Carnestoltes, que actua com a fil conductor de totes les convocatòries festives del carnaval.És tradició menjar botifarra d'ou, truita i coca de llardons.

Rues 

La imaginació i la creativitat es deixen veure en les rues de carnaval, que normalment s'organitzen el dissabte a la tarda.

Sardinada, Dimecres de Cendra

Es celebra el darrer acte del carnaval: l'enterro del Carnestoltes. Conegut també com l'enterro de la sardina, s'organitza un seguici fúnebre satíric. Aquest acte serveix perquè el Rei Carnestoltes s'acomiadi fins a l'any vinent i es donen per acabats els dies de disbauxa.

Aquest dia es fan nombrosos àpats populars als barri i es convida tothom a menjar sardines o arengades.

Sabies que...

Cada any Carnestoltes i la setmana santa canvien de data?

El Carnaval és una festa mòbil en el calendari que depèn de la primera lluna plena posterior a l'inici de la primavera. El diumenge anterior a aquesta lluna plena és el Diumenge de Rams. Si comptem quaranta dies enrere, arribem a Dimecres de Cendra, primer dia de la Quaresma i últim dia de Carnaval.

Les paraules Carnaval i Carnestoltes no tenen el mateix origen?

La paraula "Carnestoltes" ve del llatí "Carns toldrem", que significa "privació de carn". Es refereix al temps de Quaresma. En canvi, la paraula "Carnaval" té dos orígens. Per un costat, ve de "Carnis avalis", que vol dir "carns privades", i que també fa referència a la Quaresma. Per l'altre, ve de "Carrus navalis", un gran vaixell amb rodes que els romans movien amb 10 o 12 cavalls i els feien desfilar per les ciutats. El carro i el vaixell representaven el cos humà; els cavalls, la força; i les regnes, la intel·ligència i la voluntat. Amb això volien dir que durant aquests dies l'home era lliure

El costum de disfressar-se ve de la prehistòria?

Durant el paleolític el neolític, un dels costums de les tribus de caçadors era vestir-se en els seus rituals amb pells d'animals. Amb el temps, el Carnaval ha sofert la influència de moltes civilitzacions, i cada cultura ha aportat els seus propis costums.

En el següents enllaços podreu tronar totes les activitats proposades:

Activitats centres cívics: Fes click!

Programació Fes click!

En el següent enllaç trobareu un recull de contes de carnestoltes: Fes click!


MENÚ FEBRER LA FILADORA:

BIBLIOGRAFÍA:

Carnestoltes: 2 plats i 6 postres molt tradicionals. Gastronosfera. 

Carnestoltes, la tradició i els orígens d’una festa pagana. (2023, 12 enero). CATzona. 

(Barcelona, E. C. I. (s. f.). Llistat de rutes per Catalunya i Andorra | femturisme.cat. 

El carnestoltes. (s. f.).  Wikipedia contributors. (2021, 10 febrero). 

Carnaval de Barcelona. Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure